Personal Data Protection Act

7 PRINCIPLES OF DATA PROTECTION (English Version)

 

Pursuant to the 7 Principles Personal Data Protection prescribed by the Personal Data Protection Act, 2010 (Act 709), VE Services Sdn. Bhd. and/or its group of Companies (referred hereinafter to as “VES”) is mindful and committed to the protection of your personal information and your privacy. VES reserves the right to amend this Notice to client at any time and will place notice of such amendments on the company website (www.ves.com.my) or via any other mode the company views suitable, which will be clearly informed to you.

 

7 Personal Data Protection Principles which must be adhered to under section 5 (1) of the Act & nbsp; The 709-by maintaining the integrity of personal data :-

 

First – General Principles in which a consumer is not allowed to process personal data of someone else without permission. Understanding the process here should be understood as the control of data through automated means or methods or computing or any other process.

 

Second – must comply with the Principles of Notice and Choice in which information and destination prefix notified to data subjects concerned.

 

Third – Disclosure Principle destination is a subject of personal data in order to identify the purposes for which personal data are to be disclosed.

 

Fourth – Principles of Safety: When processing personal data any subject, taking steps to keep the data safe, non-modified, misused or given to the parties that do not concerned.

Fifth – Retention Principle: The personal data shall not be kept in any processing over the time limit required.

 

Sixth – Data Integrity Principle: Any personal data ascertained so accurate, complete, not misleading and meets the intent of the latest data is stored and processed.

 

Seventh – Access Principle: A person shall be entitled to access personal data held by a data user and also can correct it in order to update its data.

7 PRINSIP PERLINDUNGAN DATA PERIBADI (Versi Bahasa Malaysia)

 

Menurut kepada 7 Prinsip Perlindungan Data Peribadi yang ditetapkan oleh Akta Perlindungan Data Peribadi, 2010 (Akta 709), VE Services Sdn. Bhd. dan / atau kumpulan syarikatnya (melanjut tersebut sebagai “VES”) memperhatikan dan berkomitmen untuk melindungi maklumat peribadi dan privasi anda. VES berhak untuk mengubah Notis ini kepada pelanggan dari semasa ke semasa dan akan membuat pemberitahuan mengenai pindaan tersebut di laman web syarikat (www.ves.com.my) atau melalui kaedah lain yang sesuai, yang akan dimaklumkan dengan jelas kepada anda.

 

7 Prinsip Perlindungan Data Peribadi yang wajib dipatuhi di bawah seksyen 5(1) dalam Akta  709 ini demi menjaga keutuhan data peribadi :-

 

Pertama –  Prinsip Am di mana seseorang pengguna tidak dibenarkan memproses data peribadi seseorang lain tanpa kebenarannya. Pengertian proses di sini harus dimengertikan sebagai mengendalikan data melalui cara atau kaedah automatis atau pengkomputeran atau apa-apa proses lain.

 

Kedua – mesti mematuhi Prinsip Notis dan Pilihan di mana makluman dan tujuan awalan dimaklumkan kepada subjek data berkenaan.

 

Ketiga – ialah Prinsip Penzahiran tujuan data peribadi seseorang subjek itu demi mengenal pasti maksud yang baginya data peribadi itu hendak dizahirkan.

 

Keempat –  Prinsip Keselamatan – apabila memproses data peribadi mana-mana subjek, mengambil langkah supaya data tersebut selamat, tidak diubahsuai, disalahguna atau diberikan kepada pihak-pihak yang tidak berkenaan.

 

Kelima  – Prinsip Penyimpanan: sesuatu data peribadi itu tidak dibenarkan disimpan di dalam sesuatu pemprosesan lebih daripada had masa yang diperlukan.

 

Keenam  –  Prinsip Integriti Data – setiap data peribadi dipastikan supaya tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini menepati maksud sesuatu data itu disimpan dan diproses.

 

Ketujuh – Prinsip Akses: seseorang hendaklah diberi hak akses kepada data peribadinya yang dipegang oleh seseorang pengguna data dan juga boleh membetulkan datanya itu supaya terkini.

Oleh  yang demikian, rakyat Malaysia khususnya perlu menyedari hak-hak mereka mengikut prinsip-prinsip yang terdapat di dalam Akta ini.

 

Contact Us

  • Email Address : [email protected]
  • Phone Number : +603-2781 9066
  • Fax Number : –
  • Address : VO2-03-07, VELOCITY OFFICE 2, LINGKARAN SV, SUNWAY VELOCITY, 55100 KUALA LUMPUR.

By publishing this policy in this website, we shall deem our customers and/or clients have already been notifie.

Ready to get started?